Makbule ULUCA (BURSA İGFA)- Çocuklarda yaygın hale gelen bu gribin etkilerini Bursa Burtom Özlüce Tıp Merkezinde bulunan Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Ufuk Sevgican anlattı.

“GRİPLERİN ?’I OCAK AYINDA GÖRÜLÜYOR”

Çocuklardaki ilk domuz gribi vakası 2010 veya 2011 yıllarında görülmüştü. Uzm. Dr. Sevgican, “vakalar genel olarak her kış ayında görülmektedir. Aralık ayının ilk haftasında başlar Ocak, Şubat ayının ortasına kadar yükselir ama griplerin ?’ı Ocak ayında görülür” dedi. Bu hastalığın belirtileri hakkında Uzm. Dr. Sevgican, “En sık şikâyet ateş oluyor. Benim hastalarım içinde en yüksek ateş 40.4 dereceydi. En küçük hastam 6 aylıktı onun dışında her yaşta olabilir. Yaş büyüdükçe ateşe ilave olarak boğaz ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik de görülebiliyor” dedi.

“KESİNLİKLE ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALIDIR”

Bütün gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. Bu süreçte bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bol bol C vitamini desteği, dengeli ve doğal beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. İlaç kullanımına karşı olan Uzm. Dr. Sevgican, “Kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır” dedi. Özellikle 1 yaş altı, gerekli durumlar da 2 yaş altına ve çok etkilenenlerde de antiviral tedavi kullanılabiliyor” dedi. Tedavi süreci hakkında ise, “antiviral tedavi olursa 5 gün sürmektedir, genel olarak ise hastalık insan bünyesine göre 3 – 7 gün arasında sonlanmaktadır” dedi. Mümkün olduğunca doğal besinlerin tüketilmesi sağlanmalı. Özellikle C vitamini açısından zengin olan portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi meyvelerin yenmesi çok önemlidir.

“KALICI HASAR BIRAKMIYOR”

Ebeveynlerin aklına takılan sorulardan biri olan bu hastalığın çocukların üzerinde kalıcı bir hasar endişesine karşılık olarak Uzm. Dr. Sevgican “Hayır ancak bağışıklık sistemi çok kötü olan çocuklar da az bir ihtimalde olsa olabilir” dedi.

“EN ÖNEMLİSİ HASTA ÇOCUKLARINIZI LÜTFEN OKULA GÖNDERMEYİN”

Bu hastalık sürecinde en büyük sorumluluk ebeveynlere düşüyor. Çocukların kendilerini hastalıktan koruma olasılığı zor olduğu için anne ve babaların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Uzm. Dr. Sevgican, “Bu virüs yaşayacak bünye arıyor, çocuğunuzu okul veya oyun alanlarına gönderirseniz diğer çocuklara geçecektir bu yüzden hasta çocukları izole etmemiz gerekiyor” dedi. Bu hastalıktan korunmak için nasıl tedbirler alınması gerektiğini de söyleyen uzman doktor “Hasta olan kişilerle görüşmemeliyiz, hastaysak kendimizi ve çocuklarımızı izole etmeliyiz ve Covid’de olduğu gibi maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmeliyiz” dedi.

“ÇOCUKLAR DA İNFLUENZA GEÇİŞ SÜRESİ DAHA AĞIR SEYREDİYOR”

Son olarak Uzm. Dr. Ufuk Sevgican, “influenza mutasyona uğrayan bir virüstür. O nedenle yaklaşık 7-8 tane ismi vardır kuş gribi domuz gribi adlandırılır. Domuz gribi (İnfluenza) denilen tür diğerlerine göre daha ağır seyrediyor biraz daha halsiz bırakıyor yüksek ateş yapıyor ve daha uzun sürüyor” dedi.