Mübadele Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Mübadele kelimesi sözlükte; değişim ve değiş tokuş anlamlarına gelmektedir. Coğrafyada ise mübadele, bir antlaşmaya uygun olacak şekilde ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçleri ifade etmektedir. Sözlükte ise mübadele kelimesinin, bir şeyin diğeriyle değiştirilmesi anlamındadır.
Mübadele Göçü Ne Demek?
Mübadele göçü, ülkeler arasında gerçekleşmekte olan bir tür göç olarak ifade edilebilir. Bir anlaşma kapsamında iki veya daha fazla ülkenin anlaşmasına bağlı olarak ülke nüfusları azınlıkta olan kısımların yer değiştirmesi mübadele göçü olarak bilinmektedir. Mübadele göçleri zorunlu ve siyasi göçler olarak ifade edilebilir. Ülkeler arasında gerçekleşecek olan bu göçlere katılmak isteğe bağlı bir şekilde gerçekleşmemektedir.
Mübadele Göçünün Nedenleri Nelerdir?
Mübadele göçü zorunlu ve siyasi bir nüfus göçü olarak bilinmektedir.
Savaş
Sel
Deprem
Kuraklık
Volkanik patlamalar
Çölleşme
Heyelan
Mübadele göçünün nedenleri arasında bulunan nedenler zorunlu göç gerektirmektedir Mübadelenin en temel nedeninin ise savaşlar ve yapılan antlaşmalar olduğu bilinmektedir. Mübadele zorunlu göç olarak da ifade edilebilir.
Mübadele Göçü Örnekleri
Mübadele göçüne verilebilecek olan en önemli örneklerden birisi Türk – Yunan nüfus mübadelesi olarak bilinmektedir. Yunanistan da bulunan Türkler Anadolu’ya gelirken, Anadolu’da bulunan Rumlar ise Yunanistan’a göç etmiştir. Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen mübadele göçünün ozan Barış Konferansı’nda alınan bir karar olduğu da söylenebilir.
İşbirliği Nasıl Yazılır? İşbirliği TDK Doğru Yazılışı… İş Birliği Mi İşbirliği Mi?