İklab, diğer adıyla Tenwin Harekesi olarak da bilinir. Öz ya da yüksek olmak üzere iki kuvvet iadesinin de adıdır. İklab’ın temel kuralı eğer bir kelime ihfa, iklab ya da idgam içerirse tecvid kurallarına göre okunması gerektiğidir.
İklab Nedir, Ne Vakti Olur?
İklab, nun-i sakin ya da tenvinden sonra B harfinin bulunması ile tamamen mim harfine dönmesi ve genizden bir ses ile ihfa yapılmasıdır. Sözlük anlamı döndürmek ya da çevirmek olan iklab aynı zamanda bir harfi başka bir harfe dönüştürmek anlamına da gelir. Sakin nun ya da tenvinden sonra harekeli be harfi gelirse nun harfinin mim harfine çevrilerek okunması gerekir ve buna da iklab denir. İklabın hükmü vaciptir.
İklablı okuyuş olduğu zaman nun harfi mim harfine dönüştürülür. Dil doğal halindeyken mim sesi genizden getirilir ve gunneli okuma yapılır. Gunneli okuyuşta dudakları bastırmadan bir buçuk elif miktarı da tutulur. İklab’ın diğer adı Tenwin Harekesi olarak da bilinir. Öz ya da yüksek olmak üzere iki kuvvetin ifadesi için de Tenwin Harekesi denebilir.
İklab Örnekleri
Bir kelimein ortasında ya da sonunda olabilen durumlara iklab denebilir. Eğer kelime sessiz rahibe ile bitiyorsa tanvi sadece isimlerle gider. İklab herhangi bir makalede gösterilmemiştir. Durma halinde ise salt okunur ve sözcük kaybolur. Fakat geçiş durumlarında ise açık bir şekilde görüntülenir. İklab kuralları içinde geçişlerin nasıl olması gerektiği, anlam bütünlüğü ve doğru telaffuz sayesinde cümlelerde herhangi bir çarpıklık olması engellenir.
Sevgi izi nedir, nasıl ortaya çıktı? Sevgi izi dövmesi nasıl yapılır?