ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD askeri kuvvetleri, bir DEAŞ/Horasan elebaşına yönelik ufuk ötesi terörle mücadele operasyonu yapmıştır.” ifadesini kullandı.
Saldırıyı DEAŞ/Horasan üstlenmiş, ABD Başkanı Joe Biden ise bu saldırıya karşılık verileceğini açıklamıştı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına girerek kontrolü sağladığı iddialarını yalanladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, bir grup gazeteciye Taliban’ın Kabil Havalimanına girerek giriş kapılarında kontrolü sağladığı iddialarına ilişkin konuştu.
“Kabil’de başka terör saldırıları olabilir” uyarısı
Beyaz Saray, ulusal güvenlik ekibinin, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i Kabil’de başka terör saldırıları olabileceği konusunda uyardığını bildirdi.
Kabil Hamid Karzai Havalimanı’nda dün düzenlenen terör saldırısında 13 Amerikan askerinin yaşamını kaybetmesinin ardından Psaki, “Ulusal Güvenlik ekibi Biden ve Harris’e Kabil’de başka terör saldırıları olabileceğini ancak Kabil Havalimanında maksimum güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi.” bilgisini paylaştı.
Psaki, tüm tehditlere rağmen Amerikan askerlerinin tahliye operasyonlarını sürdürdüğünü belirterek, “Başkan Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a, ABD’nin askeri varlığı bittikten sonra da üçüncü ülke vatandaşları ve vize sahibi Afganların güvenliğinin sağlanması için uluslararası ortaklar ile diplomatik çabalara devam edilmesi talimatı verdi.” ifadesini kullandı.
“Afganistan misyonunun gelecek birkaç günü, bugüne kadarki en tehlikeli günler olacak”
Toplantıda üst düzey kumutanların da planlanan DEAŞ/Horasan hedefleri konusunda Biden ve Harris’e bilgi verdiğini aktaran Psaki, “Afganistan misyonunun gelecek birkaç günü, bugüne kadarki en tehlikeli günler olacak.” uyarısında bulundu.