AA | 12 Ağustos 2021 Perşembe – 17:10 | Son Güncelleme : 12 08 2021 – 17:10
Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, “Yıllardır yapılan deneme sonuç verdi, artık leblebi üretimine uygun 3 yeni nohut çeşidimiz var. Elde ettiğimiz üç tohum türü ile leblebi imalatçılarımızın ham madde nohut ihtiyacını çözeceğiz.”dedi.
Denizli Ticaret Borsası (DTB) öncülüğünde başlatılan proje kapsamında nükleer teknikler kullanılarak leblebilik 3 nohut çeşidi geliştirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen DTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, leblebi imalatının Denizli için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bölgede, bitkilerdeki hastalıklardan dolayı leblebilik nohut üretiminin pek yapılamadığını aktaran Tefenlili, şunları kaydetti:
“Bundan dolayı leblebilik nohut ya başka illerden ya da yurt dışından tedarik ediliyor. Bu soruna kesin çözüm bulmak için 2016 yılında dört kurum bir araya gelerek leblebi sektörünün ihtiyacı olan, kolay işlem görebilen, hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek ve iklim koşullarına uygun nohut tohumları geliştirmek için yola çıktık. 6 yıllık süreçte deneme ekimleri ve uygun tohum seçme çalışmaları yaptık. Yıllardır yapılan deneme sonuç verdi, artık leblebi üretimine uygun 3 yeni nohut çeşidimiz var. Elde ettiğimiz üç tohum türü ile leblebi imalatçılarımızın ham madde nohut ihtiyacını çözeceğiz. Türkiye’nin leblebi ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan ilimiz artık leblebinin ham maddesi olan nohut için üretim merkezi olacak.”